Wagonplanken

 

De eikenwagonplanken komen uit oude goederenwagons door heel Europa. Deze planken hebben een rijk verleden, ze hebben zeer uiteenlopende producten vervoerd. Inmiddels zijn de planken te oud waardoor ze niet meer veilig zijn om een lading op te vervoeren. De planken uit deze oude wagons zijn uitermate geschikt om te gebruiken voor het maken van meubels. De meeste wagonplanken die wij gebruiken komen uit het Alpen gebied, Oost Europa en Frankrijk.

 

De wagon planken kunnen op verschillende manieren bewerkt worden.

 

 

Geschaafde wagonplanken

 

Het schaven van de wagonplanken is de meest voorkomende bewerking. Voor het schaven van de planken worden ze eerst ontdaan van vuil en spijkers. Vervolgens worden de wagonplanken aan vier zijden geschaafd. Hierdoor krijgen de planken de mooie eiken uitstraling, de plank heeft een redelijk glad oppervlak na het schaven.

 

 

Geborstelde wagonplanken

 

Ook de geborstelde wagonplanken worden ontdaan van vuil en spijkers. Hierna worden ze geborsteld waardoor de naden en kieren die door de jaren heen ontstaan zijn, goed zichtbaar worden. Geborstelde wagonplanken hebben een prachtige doorleefde uitstraling en hebben en ruw oppervlak.